(lähteet: Matthew Sword: Reiki & Karuna aloittelijasta mestariksi, Kustannus Oy Taivaankaari, Philip Permutt: Kivien parantava voima, Delfiini Kirjat 2012 ja Henna Saloranta: valonpolku.com)

Mikä on chakra?

Chakra (chakram) on sanskritin kielinen sana ja tarkoittaa valopyörää, pyörää ja pyörrettä. Chakra on energiakeskus, joka on erikoistunut johonkin tiettyyn tehtävään. Ne muistuttavat pyöriviä valokiekkoja, jotka hyrräävät energiajärjestelmässämme. Ne ovat yhteysvälineemme universaaliin energiaan. Jokaisen chakran tehtävänä on ottaa vastaan, säädellä ja pitää yllä terveyttämme fyysisellä, emotionaalisella ja henkisellä tasolla.

Joissakin itämaisissa filosofioissa chakroja pidetään erilaisina sieluun kiinnittyneinä tietoisuuden tasoina, joilla on yhteys fyysisiin elämänalueisiin: fyysiseen kehoon, vaistoihin, elämänenergiaan, tunteisiin, kommunikaatioon, elämänkatsomukseen ja ihmisen yhteyteen jumalalliseen. Chakrojen ketju nousee ihmiskehoa ylös kuin tikapuut, joita pitkin sielu voi kiivetä alimman chakran edustamasta aineesta (joka on tietoisuuden karkein muoto) kohti tähtiportti chakraa, puhdasta tietoisuutta.

Erilaiset tukokset chakroissamme voivat aiheuttaa kehoomme tukosta ja se näkyy esim. ajatusmaailmassamme ja tunteissamme. Oma elämäntyylimme vaikuttaa chakroihin. Mitä syömme, liikumme, ajattelemme ja tunnemme, vaikuttaa chakroihimme. Chakrat ovat herkkiä energiavaihteluille – esimerkiksi ympäristöllemme.

Monille on tuttu käsite 7 chakrasta, mutta nykyisin tunnetaan 12 ”pää”chakraa, joiden tasapainottamiseen pyritään, tämän lisäksi meillä on vielä paljon enemmän chakroja. Eri chakrat toimivat eri taajuuksilla ja käyttäytyvät eri tavoin yksilön itseilmaisutavoista ja olemuksesta riippuen. Kaikki chakrat ovat yhteydessä toisiinsa ja jokaisella chakralla on kyky merkitä muistiin ja muistaa elämämme eri tapahtumia.

Chakrat alhaalta ylös

1. Maatähti
Sijaitsee n. 15 cm jalkojemme alapuolella.

Edustaa kykyämme olla fyysisiä, tunteellisia tai ajattelevia olentoja arkielämässämme. Liitetään maadoittumiseen, kun aktivoimme tätä chakraa, maadoitamme itsemme.

Epätasapaino heijastuu luustossa, nilkoissa, jalkaterän ongelmina, lisämunuaisissa (pakokäyttäytyminen) ja valppauden puutteena. Mahdollisena ”poisleijumisen” pelkona ja heikkona tahdonvoimana. Maadoittumattomat ihmiset ovat yliherkkiä ja vetävät puoleensa sopimatonta seuraa (ihmissuhteita). Maadoittumattomuuden merkkejä ovat mm myös: epämukava, hajamielinen, sekoittava olo, päänsärky, pahanolon tunne, huimaus, pyörrytys, muissa maailmoissa olo, paniikki, törmäily esineisiin, oviin, mikään ei pysy käsissä jne.

2. Juurichakra / peruschakra
Sijaitsee häntäluun tyvessä.

Edustaa elämänhalua, intohimoja, itsesäilytysvaistoa ja fyysisiä tarpeita (suoja, ruoka, turvallisuus). Juurichakra kätkee sisälleen uskomme ja kaikkein syvimmän käsityksen itsestämme, kasvatuksestamme ja perheolosuhteistamme lapsuudesta saakka. Kun tämä chakra on tasapainoisesti toiminnassa, nautit runsaasta tasapainoisesta, terveellisestä ja turvallisesta elämästä ja olet hyvin maadoittunut.

Epätasapaino heijastuu mm lapsuuteen pohjautuvat ongelmat (muistot), iho-ongelmat, verenkiertohäiriöt, suonikohjut, turvonneet jalat, virtsatien vaikeuksina, sukupuolielimissä ja peräaukon seudulla, alavatsakipuina. Kun tämä chakra pyörii liian hitaasti voit tuntea voimattomuuden kokemista, et pysty keskittymään, olet organisoimaton, voit kokea taloudellisia huolia, pelkoja sekä levottomuutta. Kun tämä chakra on liian aktiivinen, voit kokea ylensyöntiä, ahneutta ja halua hamstrata itsellesi tavaroita.

3. Sakraalichakra
Sijaitsee 10 cm navan alapuolella.

Edustaa tunteita, luovuutta, empatiaa, myötätuntoa, motivaatiota, erilaisia ilmaisutapojamme, kuten naurua tai itkua, jopa tapaamme ilmaista seksuaalisuuttamme. Kun tämä chakra on tasapainossa et ole ahne, manipuloiva etkä pelkää, että tunteitasi ei täytetä, sinulla ei ole pelkoja, et etsi huomiota eikä sinulla ole seksuaalisia ongelmia. Tällöin alat huolehtimaan muista ihmisistä ja rakastamaan heitä pyytettömästi. Olet miellyttävä, halukas muuttumaan, innokas elämästä ja sinulla on riittävästi energiaa.

Epätasapaino heijastuu mm vatsan ja suoliston alueella, munasarjoissa, kiveksissä, munuaisissa ja lisämunuaisissa, lantion seudulla, kohdussa, kuukautisvaivoina, masentuneisuutena, vaihtelevina mielialoina.
Kun tämä chakra pyörii liian hitaasti, voit kieltäytyä intohimosta ja kärsiä sen puutteesta, jopa pelätä seksuaalisuutta.
Kun tämä chakra toimii liian aktiivisesti, sinulla voi olla haitallinen riippuvuus intohimoon, voit olla tunteellisesti hyvin herkkä ja sinulla voi olla jonkunlaisia pakkomielteisiä mieltymyksiä.

4. Napachakra
Sijaitsee aivan navan alapuolella.

Edustaa tunteita, aistillisuutta, seurallisuuden keskus.

Kun tämä chakra on tasapainossa ja täysin toiminnassa olet ystävällinen, lämminhenkinen, välittävä ja sosiaalinen. Olet harmoniassa itsesi ja muiden kanssa.

Epätasapaino heijastuu huonoina sosiaalisina taitoina ja sinun voi olla vaikea tulla toimeen toisten ihmisten kanssa. Voi olla vaikea olla kosketuksissa omiin tunteisiisi tai voit olla yliherkkä. Vastustat muutosta, olet turhautunut ja sinun on vaikea löytää luovuutta.

5. Solar pleksus
Sijaitsee pallean kohdalla.

Edustaa hallitsemista, tahdonvoimaa, itseluottamusta, himoa ja tunne-energiaamme sekä älyllistä, tunneperäistä ja intuitiivista käsitystämme fyysisestä olemuksestamme. Tämä on tiedon chakra ja se liitetään myös vaistoihin ja reaktioihin. Useimmilla ihmisillä siihen on varastoitunut pelkoja.
Kun tämä chakra on tasapainossa voit nauttia vapaudesta ja runsaudesta. Olemuksesi vaikuttaa muihin seesteisesti ja rauhallisesti.

Epätasapaino heijastuu ruoansulatuksessa, paino- ja rasvanpoltto-ongelmina, umpisuolessa, maksassa, pernassa, sappirakossa ja haimassa. Voit myös kokea liiallista mielihalua makeisiin tai suolaisiin ruokiin, keskiselän kivut ja liiallinen janon tunne. Kun tämä chakra toimii liian aktiivisesti, sinulla voi olla tarve olla aina oikeassa, ”sanoa viimeinen sana”, voit olla röyhkeä, aggressiivinen, dominoiva, kontrolloiva, manipuloiva, petollinen, kiukutteleva ja kilpailunhaluinen.
Kun tämä chakra pyörii liian hitaasti, olet heikkotahtoinen, helposti manipuloitavissa, sinulla voi olla huono itsekuri ja voit olla tunteellisesti heikko. Voit helposti syytellä muita, olla epäluotettava ja sinulla voi olla huono omanarvon tunto.

6. Sydänchakra
Sijaitsee rintakehän keskellä.

Edustaa unia, ihmissuhteita, rakkautta, myötätuntoa, kykyä parantaa sekä kykyä antaa ja ottaa vastaan.
Kun tämä chakra on tasapainossa olet avoin, lämmin, rakastava ja toiset huomioon ottava. Rakastat itseäsi, osaat antaa anteeksi itsellesi ja muille.

Epätasapaino heijastuu mm rintakipuna, keuhkovaivoina, astmana, allergioina, yläselän kireytenä, verenpaineongelmina, vastustuskyvyn puutteena ja ihmissuhdeongelmina. Kun sydänchakrasi pyörii liian hitaasti voit olla seuraa karttava, vetäytyvä, kriittinen, syyllistävä, yksinäinen, eristäytynyt etkä tunne empatiaa.
Kun tämä chakra toimii liian aktiivisesti, voit olla riippuvainen muista, vaativa, kateellinen, helposti toisiin tarttuva sekä yliuhrautuvainen.

7. Kurkkuchakra
Sijaitsee kurkun alueella.

Edustaa mm kokemusta, suojelusta, viisautta. Ilmaisemme totuuttamme tämän chakran kautta. Kurkkuchakra liitetään itseilmaisuun, kommunikointiin, luovuuteen, totuuteen, tahtoon ja rehellisyyteen.
Kun tämä chakra on tasapainossa, ilmaiset itseäsi rohkeasti ja rehellisesti totuudella. Kun ilmaiset itseäsi totuudella, et epäröi tai mieti mitä muut ajattelevat sanoistasi. Et yritä miellyttää muita vaan kommunikoit puhtaasti. Kun puhut aina mitä oikeasti tunnet, tämä vaikuttaa chakroihin positiivisesti. Ei ole tarpeellista miettiä miten muut suhtautuvat sanoihisi, vain sillä on merkitystä, että puhut totuudella. Kurkkuchakra liitetään myös taitoon kuunnella ihmisiä.

Epätasapaino heijastuu kaulan ja kurkunpään ongelmina, kilpirauhasessa, kateenkorvassa, kasvoissa, leuoissa sekä kommunikaatio-ongelmina (esim. itseilmaisuvaikeudet tai kykenemättömyytenä asettaa rajoja). Korvaongelmina, allergioina, limaisuutena tai kutinana kurkussa, yskänä tai nenän tukkoisuutena. Kun tämä chakra pyörii liian hitaasti, voit kokea puhumisen pelkoa, artikulointiongelmia, ujoutta, hiljaisuutta ja vetäytymistä.
Kun tämä chakra toimii liian aktiivisesti, sinulla voi olla tarve puhua liikaa, dominoiva ääni, etkä kuuntele muita.

8. Kolmas silmä chakra / otsachakra
Sijaitsee keskellä otsaa.

Edustaa omakuvaa, oivallusta, intuitiota.
Mitä enemmän kolmas silmäsi kehittyy, sitä enemmän ajatuksesi perustuvat todelliseen suoraan, sisäiseen ymmärtämiseen. Yhä useammille ihmisille on alkanut kehittyä tämän chakran eri kykyjä, kuten jonkin tietyn olemassaolon tason selvänäkeminen ja herkkä tunteminen tai ajoittainen muiden ulottuvuuksien todellisuuteen näkeminen esimerkiksi mietiskelyn tai unen aikana.

Epätasapaino heijastuu univaikeuksina, keskittymisvaikeuksina, poskionteloiden ja nenän vaivoina, silmäkipuina, vaikeutena tehdä päätöksiä, päänsärkynä ja hormonivaikeuksina. Kun tämä chakra pyörii liian hitaasti, voit kokea mielikuvituksen puutetta, vaikeuksia nähdä tulevaisuuteen, stressiä, huonoa muistia ja vaikeuksia nähdä mielikuvia. Kun tämä chakra toimii liian aktiivisesti, voi sinulla olla vaikeuksia keskittyä, voit käyttäytyä pakkomielteenomaisesti, nähdä harhoja tai hallusinoida tai nähdä painajaisia.

9. Kruunuchakra
Sijaitsee päälaella.

Edustaa jumaluutta, korkeampaa tietoisuutta, henkistä kehitystä, itsetuntemusta. Kruunuchakra voi olla vain enemmän tai vähemmän kehittynyt. Kun kruunuchakra alkaa avautua, koet yhä useammin, että jännitys sisäisen olemassaolosi ja ulkoisen elämäsi välillä on kadonnut. Kruunuchakra auttaa meitä kehittämään luovuuttamme ja tuomaan enemmän rakkautta elämäämme.

Epätasapaino heijastuu käpylisäkkeessä ja kaikkina siihen liittyvien toimintojen ongelmina, immuunijärjestelmässä, psyykkeessä, keskittymiskyvyssä ja omien tarpeiden tiedostamisessa. Hermoston epätasapainona, huonona lyhyen ajan muistina, huonona koordinaatiokykynä, hallusinaatioina, korvien soimisena sekä visioiden himmentymisinä. Kun tämä chakra pyörii liian hitaasti, voit kokea henkistä kyynisyyttä, erillisyyttä ykseydestä ja runsaudesta, oppimisvaikeuksia, epävarmuutta, määrätietoisuuden puutetta ja kuoleman pelkoa.
Kun tämä chakra toimii liian aktiivisesti, voit kokea ”liiallista” henkisyyttä, hämmentyneisyyttä, hengellistä riippuvuutta tai erillisyyden kokemista omasta kehostasi.

10. Kausaalichakra
Sijaitsee n. 10 cm takaraivon takana.

Tämä chakra pystyy suodattamaan sielun voimaa mentaalikehoon, edellyttäen, että kykenemme irrottamaan itsemme riittävän tehokkaasti oppimistamme uskomuksista. Tämä tarkoittaa, että meidän tulee avata oikea aivopuoliskomme ja oppia näkemään kokonaiskuva asioista ja etsimään laajempia käsityksiä.
Kausaalichakra avautuu vasta, kun mielenhallinta on vakaata. Mielenrauha ja mentaalinen hiljaisuus ovat olennaisen tärkeitä, että tämä chakra voi täyttää todellisen tarkoituksensa. Helpottaaksemme tätä meidän tulee kyetä irrottautumaan opituista uskomuksistamme. Meditaatio ja mieltä hiljentävät harjoitukset voivat auttaa tämän keskuksen aktivoinnissa.

11. Sielutähti chakra
Sijaitsee n. 15 cm pään yläpuolella.

Sielutähti chakra on yhdistävä tekijä tähtiportin ja kausaali- ja kruunuchakrojen välillä. Sen tarkoitus on kuljettaa tähtiportin puhdasta energiaa ja suodattaa sitä nykyihmisten sielun tasolle. Sielutähdellä on ainutlaatuinen kyky sulattaa valoa, mutta jos haluat aktivoida tämän chakran, on olennaista, että maatähti toimii myös. Ne ovat yhden kokonaisuuden kaksi puolikasta ja niiden tulee olla tasapainossa keskenään.
Avataksemme sielutähtemme, meidän täytyy neutraloida henkinen saastuminen.
Ristiriitaiset ajatukset ja uskomukset meissä pitää puhdistaa pois, ennen kuin tämä keskus voidaan aktivoida.
Kun sielutähti on aktivoitu, koet syvällisen yhteyden kaikkeen. Yhdessä tähtiportti ja sielutähti mahdollistavat henkisen ja maallisen energian yhdistymisen. Nämä energiat yhdistyvät tullakseen siksi, minkä me tunnemme korkeampana tietoisuutena; jumalalliseksi itseksemme. On aika kuunnella sydäntämme ja sieluamme, sillä emme voi koskaan todella tietää vain älymme varassa.
Sielutähteä saastuttavia asioita ovat mm. huumeet, alkoholi, depressio.

12. Tähtiportti
Sijaitsee n. 30 cm pään yläpuolella.

Sieluntarkoituksemme tyyssija, nykyisen elämämme tarkoitus ja oppiläksy. Portti, jonka kautta sielu laskeutuu fyysiseen. Tähtiportin kautta olemme yhteydessä Jumalaan / lähteeseen / alkulähteeseen / henkeen / kukapa sitä milläkin nimellä nimittää. Tähtiportti sisältää sinun monadisen energiasi ja kaikki yksilölliset kokemuksesi. Monadisi on alkuperäinen jumalallinen kipinäsi, ja se on todellinen sisimpäsi. Kun olet valmis tuomaan tätä korkeaa energiaa omaan jokapäiväiseen elämääsi, olet liitettynä suoraan Jumalaan / lähteeseen / alkulähteeseen / henkeen…
Sanotaan, että tämä chakra alkoi sulkeutua ihmisiltä superegon kehittyessä. Voimme kuitenkin aktivoida tämän chakran uudelleen. Uudelleen yhdistämistä varten meidän tulee irrottautua superegosta ja persoonallisesta itsestämme. Heipat vaan heti-kaikki-mulle-minä-itse –ajattelulle! Helpommin sanottu kuin tehty.