Jalkojen hoidon kotihoito-ohjeita:  

Paksuuntuneet varpaankynnet
Kynttä voi myös kotona ohentaa viilaamalla (hoitolassa käytetään jalkaporaa kynnen ohentamiseen). Jos kynsi on hankala leikata, myös lyhentämisen voi suorittaa viilaamalla.

Kuivat ja halkeilevat kantapäät / kuiva jalkojen iho: voide + kelmu a heti alkuun VAROITUS! Tämä yhdistelmä on liukas!!! Vältä siis liikkumista niin pitkään kun hoito on kesken. Eli mikäli jalkojesi iho on hyvin kuiva ja halkeileva kotipoppakonstina suosittelen lämpimästi voide ja kelmu –hoitoa. Pese /kylvetä ja kuivaa jalat huolellisesti, mikäli kantapäissä / jalkapohjissa on runsaasti kovettumia, voi näitä kohtia raspata ensin kevyesti. Tämän jälkeen laita paksu kerros jalkavoidetta (tai perusvoide tai vartalovoide, kasvovoide, vaikka käsivoidekin käy, jalkojen iholle kelpaa kyllä, kunhan on rasvaa!) ja kiedo rasvattujen jalkojen ympärille tuorekelmua. Kelmu ”pakottaa” voiteen imeytymään jalkojen ihoon. Tähän päälle on hyvä laittaa vielä sukat, jolloin kelmu pysyy paikallaan ja jalat pysyvät lämpiminä. Anna vaikuttaa n 15-20 minuuttia, jonka jälkeen poista kelmu, pyyhi pois ylimääräinen imeytymätön voide tai/ja hiero loput voiteesta jalkoihin. Laita sukat takaisin jalkaan. Tätä hoitoa on hyvä tehdä vähintään kerran viikossa niin kauan kuin ongelma on akuutti, sen jälkeen riittää säännöllinen rasvaus.

Sisäänpäin kasvavat kynnet
Lovileikkaus v- ja u-leikkaus. Mikäli varpaankyntesi kasvavat sisäänpäin, pyri siihen, ettet leikkaisi kynsiä liian lyhyiksi. Kynsi ei saisi olla lyhyempi kuin varpaan pää, sillä kynnen on tarkoitus on suojata varvasta ja sisään kasvanut kynsi onkin useimmiten seurausta liian lyhyeksi leikatuista varpaankynsistä. Leikkaa kynsi mahdollisimman suoraan, viilaa kynnen reunat. Kun kynnen reuna painaa kynsivalliin voit leikata keskelle kynttä pienen v-mallisen tai jos kynnenaluspeite kasvaa kovin lähelle varpaan kärkeä leikkaa loiva u-mallinen lovi. Normaalisti kynsi on kaareva, mutta sisään painuvat kynnen reunat painuvat jyrkemmässä kaaressa kynsivalleihin. Kun kynteen tehdään lovileikkaus, kynnen reunat pääsevät hieman kohoamaan, kun kaarteen jännitys vähenee lovileikkauksella. Kynttä voi myös hioa ohuemmaksi keskeltä kynttä, joka myös auttaa paineen vähenemiseen.

Kovettumat
Vaikka usein suositellaankin kotihoitona pelkkää rasvausta, maalaisjärkikin sanoo, että kovettumaa kannattaa välillä raspata kevyesti vähemmäksi, että rasva pääsee paremmin imeytymään. Älä kuitenkaan intoudu liikaa, sillä kovettuma syntyy jalkapohjaan suojaksi. Jos raspaat liikaa tai liian usein (max 1 x vko), annat iholle vain signaalin tuottaa uutta suojaa nopeammin. Hyvä rasvaus kovettuneen ihoalueen hoidossa auttaa kovettunuttakin ihoa pysymään elastisena, eikä ihon halkeamista tapahdu niin helposti.

Känsät – syylät -> erot ja mitä tehdä?
Känsä syntyy usein mekaanisesta rasituksesta ja huomaat sen ikävänä pistona tai paikallisena kipuna jalkapohjassasi kävellessä tai seisoessa. Mikä on tämä pieni (tai isompi) patti jalkapohjassasi? Toisinaan myös jalkapohjassa esiintyvät syylät (syylän aiheuttaa virus) tekevät päällensä kovettuman ja se tuntuu astuessa ja kas!? Kumpi se on? Syylä vai känsä? Ettei asia olisi liian helppo, känsä saattaa joskus ”naamioitua” syyläksi. Eli helpoin tapa erottaa ne toisistaan ja melkein aina oikeaan osuva on se, kun painat sormilla patin päältä, sattuuko? Todennäköisesti kyse on känsästä, sillä syylään sattuu, kun sitä painetaan (nipistetään syylä sormien väliin) molemmilta sivuilta yhtä aikaa. Syylän päällä usein myös näkyy pieniä mustia pisteitä, verisuonen päitä. Mutta niin kuin sanottu, känsä saattaa tehdä saman. Jos syylä ei ole tehnyt päälleen kovettumaa, se on usein hieman vaaleampi väriltään kuin muu iho ympärillä.
Takuu varma keino erottaa nämä kipuilujen aiheet toisistaan on se, että kun raaputat niiden pintaa, syylä alkaa herkästi vuotaa verta (koska verisuonten päät ovat niin pinnassa) ja känsän sydän on todella syvällä, joten sitä voi raaputella reippaamminkin.
Kotona sekä känsää että syylää voi hoitaa esim. apteekeista saatavalla laastarilla tai paikallishoitoaineilla. Näiden kanssa on oltava varovainen, sillä niiden (yleensä) sisältämä salisyylihappo polttaa normaalille iholle joutuessaan ikävästi. Eli aineita tai laastaria vain ja ainoastaan syylän tai känsän päälle. Jos ostamassasi tuotteessa ei ole sivellintä, jolla voit laittaa ainetta tarkasti, voit käyttää esim. tulitikkua tähän tarkoitukseen. Laastarista tulee leikata juuri hoidettavan alueen kokoinen pala.
Syylä, jonka aiheuttaa siis virus, häviää melkeinpä helpoiten joka kodin perustuotteella eli jesarilla (= jeesusteippi eli ilmastointiteippi.) Leikkaa juuri syylän peittävä teipin pala ja liimaa se syylän päälle. Jos syylä on siten hankalassa paikassa (esim. varpaassa) ettei teippi halua pysyä paikallaan, voit laittaa sen päälle isommalle alueelle ihoteippiä. Tämä teipin pala saisi sitten olla paikallaan 6 vrk, sitten irrota teippi ja yksi päivä ilman ja sitten taas uusi hoitojakso. Yleensä syylä katoaa näin hoidettuna 4-6 viikossa. Jos teippi irtoaa aiemmin kuin kuusi päivää on kulunut, laita vain uusi teippi tilalle. Olen kuullut, että hoito on toiminut myös siten, että uusi jesari on vaihdettu päivittäin.